Noortje & Bregje de Brouwer

Even voorstellen

Wij zijn Noortje en Bregje de Brouwer, een 21-jarige tweeling, opgegroeid in een groot gezin in Goirle. Van jongs af aan gingen wij mee naar trainingen en wedstrijden van onze zus. Zo werden wij al snel verliefd op onze sport, synchroonzwemmen! Toen wij nog maar net 5 jaar oud waren, hadden wij onze zwemdiploma’s A en B binnen. We konden niet wachten om eindelijk onze zus achterna te gaan, en dat deden wij dan ook.

Na heel wat jaren trainen bij onze club De Dokkelaers, sleepten wij in 2010 als duet onze eerste Nederlandse titel binnen. Dit was ook direct het moment dat wij werden gescout voor het Opleidingscentrum, een voorselectie waaruit doorgestroomd kon worden naar Jong Oranje 2 binnen de KNZB-selectie. Dat lukte ons in het seizoen 2012/2013. In datzelfde seizoen zwommen wij onze eerste internationale wedstrijd in Luxemburg. Mede dankzij onze potentie mochten wij het seizoen daarop al direct met Jong Oranje 1 deelnemen aan de Wereld Junioren Kampioenschappen (15 tot 18 jaar). Omdat wij officieel nog tot de categorie 12 tot 15 jaar behoorden, zwommen wij toen ook nog wedstrijden in onze eigen leeftijdsklasse.

Inmiddels mogen wij ons al sinds seizoen 2016/2017 het Nationaal (senioren) Duet noemen. Wij hebben mogen deelnemen aan verschillende E(J)K’s, W(J)K’s, the 1st European Games en meerdere World Series.

Ons trainingsprogramma kreeg in 2017 een flinke wending. Vanaf toen hebben wij namelijk van onze droom ons doel gemaakt: deelname aan de Olympische Spelen in Tokio! Een doel dat alleen realistisch was zodra er een fulltime trainingsprogramma (± 38 uur per week) voor ons beschikbaar werd gesteld. Bij een fulltime trainingsprogramma hoort uiteraard ook een fulltime bondscoach en die kwam er, helemaal uit Spanje: Esther Jaumà. Wij verhuisden met zijn tweeën van Goirle naar Hoofddorp, we maakten met Esther een plan met doelen en al snel was een stijgende lijn in onze resultaten zichtbaar.

Twee jaar later behaalden wij de NOC*NSF-limiet voor deelname aan de Olympische Spelen. De volgende en laatste eis is de IOC-eis waaraan wij tijdens het kwalificatietoernooi in maart 2021 moeten voldoen. Met onze stijgende lijn hebben wij laten zien dat onze kansen realistisch zijn, en met dit extra jaartje hopen wij hierin alleen nog maar méér sprongen vooruit te kunnen maken.

Wij hopen jullie vaker terug te zien op onze website zodat jullie meer over ons te weten komen en up to date kunnen blijven over onze ‘Dutch Twins To Win’ The Road To Tokyo!